Du och din mage

 
 
 
 
 
 
Onsdag och faktiskt strålande sol, hur härligt!
 
 
 
Idag ska vi ta ett snack om våra magar och hur viktigt det är att sköta om sig så man får en fin tarmflora. Forskning visar att tarmfloran påverkar vår hälsa mycket mer än vad man tidigare trott.
I kroppen finns dryg tio meter tarmar. Tunntarmen är sju till nio meter lång och tjocktarmen ungefär en meter. Här finns också något som kallas tarmflora, som är vad miljön i tarmen heter.
 
Det finns fler celler i din tarmflora än det finns i din kropp och det är egentligen de som har makten. De producerar näring, olika typer av fettsyror, vitaminer. De kan även producera ämnen som kan prata med din hjärna, som göra att du blir stressad, mår bra eller mår dåligt
 
 
 
Så vad är det som påverkar din tarmflora
 
Tarmfloran tar stryk av
Parasiter och maginfluensa (ganska logiskt) men också tillsatser i maten, sötningsmedel, vetemjöl, socker, antibiotika, alkohol, och rökning
 Vitt socker är dåligt av många olika skäl. Ett skäl är att när du äter det finns det en speciell bakteriestam som växer till sig, som älskar det här. Den skickar då ut en signal i blodet att du ska äta mer socker. Då äter du mer socker, blir mer sötsugen och det växer till ännu mer och du får väldigt mycket av den här dåliga bakteriestammen.
 
Allt som du stoppar i dej måste sedan tarmbakterierna ta hand om. Den typen av kost du äter blir därför den typ av tarmbakterier som din mage odlar upp! Om du då äter mycket "skräp" från dåliga listan eller är sjuk och tvingas äta mycket antibiotika så kan din dåliga tarmflora skapa ett sug efter mer kass mat. Olika sötningsmedel och mejeriprodukter är också experter på att kapa din tarmflora och ge sug efter mer!
 
Då tarmen är en slemhinna går det dock ganska snabbt att reparera skadan. Om du har ett sår i munnen tex så vet du att det läker på några dagar bara och detsamma gäller för slemhinnan i tarm. Så fort du skippar skräpet så börjar den sin läkning
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Så vad ska man göra för en god tarmflora
 
 
Urmänniskan åt på ett annorlunda sätt än vi gör idag, de åt mycket blad, rötter och gräsliknande växter sådant som innehåller en rik bakterieflora.
Fibrer är nummer ett, det är så kallad prebiotika som de bra bakterierna lever på. Så äter du mycket frukt, bär, nötter och allt som innehåller fibrer är det bra.
Men ät varierat och bara lite fibrer åt gången annars  blir vi svullna och får gas – och det är för att bakterierna producerar gas.

Ät en liten portion med bönor till exempel, då ger det bara en bra tillväxt av nyttiga bakterier och blir inga magbesvär. Blir det för mycket på en gång blir du en ballong. Det är egentligen ett kvitto på att de här bakterierna som du vill ha faktiskt växer till och frodas, men sedan är det ju lite obekvämt kanske.
 
Syrade produkter, så kallat fermenterade livsmedel, är otroligt gynnsamt för tarmmiljön liksom antioxidanter (bär och kryddor) .Jag ska absolut börja göra egen surkål och prova för det ska tydligen inte alls vara svårt!
Jag tar även mjölksyrabakterier i tablettform, just nu äter jag Probimage.
 
 
Men visst är det jätteintressant!? Jag tror att massor med hälsoproblem mynnar från din mage och många skulle bli hjälpta av en bättre kost!
 
 
//PIllan


Ja det är väldigt intressant

spännande o intressant verkligen. jag har en liten utmaning till dig inne på min blogg jag hoppas du tar dig tiden:) kramar





Pernilla,

Glad prick som njuter av träning, god mat, shopping och min vardag tillsammans med älskade döttrarna Filippa och Nikki plus såklart min underbara A. Hos mig bor också Sessan Söt, hoppas du ska trivas hos oss!





Besökstoppen


© Design av Matilda.
http://mhdesign.blogg.se