Egen Kombucha!

 
 
 
 
Ja vad är nu detta för ailen som hon förvarar där hemma tänker ni kanske nu?!
 
 
 
Jag har tidigare tipsat er om att dricka Kombucha och det går utmärkt att köpa färdig, dock är det väldigt dyrt... typ 40 kr för en flaska. Men det går även utmärkt att göra sin egen kombucha-dryck om man har lite tålamod 
 
 
 
Så det ni ser på bilden är en kombucha-svamp som precis intagit sin plats i sitt nya hem de kommande 7-10 dagarna!
 
 
Det går alltså att köpa en sådan här slemmig rackare på tex nätet som du sedan kan återanvända om och om och om..... ja ni fattar! Typ som en surdeg som man aldrig dödar!
Jag fick min av min kompis Katarina men annars har min mamma ett par svampar "on going" nere i matkällaren. Man kan även dela på dem efter ett tag och på så sätt få flera.
 
Jag länkar er till mitt förra inlägg med kombuchans nyttigheter så ni kan läsa mer KLICK
 
 
 
 
 
Ok då kör vi!
 
Kan vara bra med engångshandskar, ettbommuls- tygstycke, gummiband, tepåsar, socker och en ren större glasburk
 
 
Koka upp 1 - 2 liter vatten (jag gjorde på drygt 1 liter denna gång)
 
Lägg i tepåsarna, jag tog 4 st och låt det dra i ca 15 minuter
 
Låt vattnet svalna ner till fingervärme, ja runt 37 grader
 
 
 
 
 
När tepåsarna dragit klart tar du ur dem och häller vätskan i glasbehållaren
 
Tillsätt socker och rör tills det löses upp. Bakteriekulturen äter upp runt hälften av sockret under jäsningsprocessen.
 
Man brukar använda 0,5-0,8 dl socker/liter.
 
 
 
Nu låter jag vätskan stå och svalna till rumstemperatur så det tar en stund, nu kan du hitta på nåt annat en stund. prommenera, läs en bok, ta hand om tvätten......
 
 
Jahapp, då var den avsvalnad så vi inte riskerar att svampen/bakteriekulturen dör när vi stoppar ner den!
 
 
 
Här har vi min lilla ailien.....
 
Jag använder alltså engångshandskar då jag hanterar denna
 
Ner med svampen i socker-teét och fyll även på med vätskan som svampen ligger i sedan tidigare, så startar processen snabbare. 
Spänn på bomullstyget så luft/syre kan komma in men inget annat än just luft!
 
Låt behållaren stå orörd 7-10 dagar i ett mörkt och varmt hörn av köket där det finns luftgenomströmning för bästa resultat.
 
Smaka av med ett sugrör under kulturen tills du känner att det är som du vill ha det. Häll tillbaka kulturen/svampen och ett par deciliter vätska i annan glasbehållare när det är dags för skörd och sätt på ett tättslutande lock för att bromsa tillväxten. Förvara svalt och mörkt men inte i kylskåp
 
Nu har inte jag kommit till skörde-momentet ännu utan kommer att visa er även detta men jag skriver redan nu ner vad som kommer hända!
 
 
 
Förbered rena glasflaskor som du ska tillsätta smaksätnningen i botten av. Tex syrliga bär och ingefära gillar jag!
 
Fyll på och förslut flaskorna. Låt stå i rumstemperatur cirka 5-7 dagar för att kolsyra dem naturligt. (Ej i direkt solljus)
 
Förvara sedan kombuchan i kylskåp och drick nåt glas om dagen!
 
 
 
 
 
Här står min fina kultur och mummar i sig av socker och syre!
 
Ska bli så spännande att tappa upp på flaskor, smaksätta och så småningom få dricka denna!
 
 
 
//PIllan
 
 






Pernilla,

Glad prick som njuter av träning, god mat, shopping och min vardag tillsammans med älskade döttrarna Filippa och Nikki plus såklart min underbara A. Hos mig bor också Sessan Söt, hoppas du ska trivas hos oss!





Besökstoppen


© Design av Matilda.
http://mhdesign.blogg.se